top of page

Humor als opvoedingsstrategie




Geschreven door Leonie Wijnand; coach i.o. bij Bureau de Boer.


Wist je dat kinderen gemiddeld driehonderd keer per dag lachen en volwassenen slechts twintig keer? Een gemiste kans, want regelmatig met elkaar lachen brengt het hele gezin dichter bij elkaar. Met humor kan je op een rustige manier laten zien wat de bedoeling is en houd je het contact warm. Dankzij humor kunnen we het leven vieren en plezier met elkaar delen!


Als je met een lolletje gewoon aangeeft wat je wil, voorkom je dat emoties hoog oplopen. Dat komt omdat onze spiegelneuronen ervoor zorgen dat we besmet raken door de stemming van de ander. Als we iemand zien lachen en door krijgen dat we in het ootje worden genomen, gaan we daar automatisch in mee. Door humor zien we ineens weer de leuke kant van het opvoeden en opgevoed worden.


Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een klein grapje weerstand bij een kind voorkomt en hem motiveert om gewenst gedrag te laten zien. Een grapje lucht op en brengt een kind op andere gedachten. De Amerikaans gedragswetenschapper Marti Southam heeft ook ontdekt dat kinderen meer leren van grappige situatie omdat de boodschap beter blijft hangen.


Probeer eens humor te gebruiken bij dingen die nu eenmaal ‘moeten’. Volwassenen begrijpen het belang van tanden poetsen, je bord leeg eten en op tijd de deur uitgaan. Kinderen niet, zij moeten onder tijdsdruk allerlei ‘dingen’ doen terwijl zij het liefst gewoon willen spelen.


Houd bijvoorbeeld een aankleedwedstrijd en gebruik je onderbroek als hoed, je sokken als handschoenen en je broek als sjaal. Bedenk een leuk tanden-poets-liedje, een vies wc-liedje of een gek douche-dansje. Zet een gek stemmetje op om je kind te herinneren aan bepaalde regels of taken die hij ‘steeds’ vergeet. Zeg in plaats van: ‘En nu wil ik dat je nu in bad gaat!’ voor de verandering (met dichtgeknepen neus): ‘Uw zwembad is gereed uwe Majesteit. Ik heb voor u een vleugje lavendel toegevoegd zodat u niet meer zo stinkt.’ Plak verdrietige smilies op rondslingerende spullen. Fantaseer over dingen die helemaal niet kunnen zodra je kind blijft zeuren om iets. Doe onverwachts iets raars, wees niet goed snik, bedenk een gek typetje en draai de boel eens lekker om. Maak het opvoeden leuk en samen waardevolle herinneringen. Humor werkt altijd hoe gekker hoe beter!

Artikelen

Vinden

bottom of page